Acute hamstringblessure - MRI onderzoek


De implementatie van Diffusion Tensor Imaging voor het bepalen van de prognose, monitoren van het herstelproces en preventie van hamstringblessures.

Hamstringblessures komen relatief vaak voor. Een groot probleem is dat 22-34% van de patiŽnten binnen 1 jaar een recidiefblessure krijgt. Dit suggereert dat deze sporters mogelijk toch te snel weer zijn gaan trainen. Er is tot nu toe geen goede manier om het juiste moment om weer te beginnen met sporten te bepalen. In deze nieuwe studie onderzoeken we of we met behulp van een relatief nieuwe MRI techniek, Diffusion Tensor Imaging (DTI), accurater kunnen bepalen wat het juiste moment is om weer te beginnen met sporten.

We maken bij 100 sporters meerdere MRI scans tijdens de herstelfase na een hamstringblessure. Deze sporters vullen ook vragenlijsten in en ondergaan lichamelijk onderzoek bij elk bezoek.

Indien u 16 jaar oud bent en u heeft een hamstringblessure die minder dan 7 dagen oud is, kunt u contact met ons opnemen en zullen we u zo snel mogelijk inplannen voor een afspraak op het Amsterdam UMC, locatie AMC, Meibergdreef.

Voor wie?

- Professionele en amateursporters vanaf 16 jaar.
- Blessure < 7 dagen oud.

Wat heb ik er als sporter aan?

Snel en gratis een duidelijke diagnose.
Samen met uw fysiotherapeut kunt u de MRI beelden/uitslag gebruiken om nog specifieker revalideren (streven naar snelle sportterugkeer en laag recidief risico).
Gemakkelijke bijdrage aan onderzoek naar optimale diagnose en prognose van hamstringblessure, zodat alle collega-sporters uiteindelijk ook profiteren.
De MRI kunnen anoniem conform AMC richtlijnen met u en uw fysio gedeeld worden.

Moet ik een speciaal revalidatieprogramma volgen?

Nee, u bepaalt samen met uw fysiotherapeut de inhoud en snelheid van revalideren. Voorbeelden van een revalidatieprogramma staan onder tabblad 'Fysio protocollen'.

Wat kost het?

Helemaal niets, reiskosten worden vergoed.

Hoeveel scans?

Twee scans: binnen 7 dagen na het oplopen van de blessure en bij sportterugkeer. Beide scans zijn van cruciaal belang om uiteindelijk het spierweefselherstel te kunnen beoordelen.

Hoe aanmelden?

Neem contact op met coŲrdinerend onderzoek Joep Suskens (j.j.suskens@amsterdamumc.nl).

Afspraken voor deze MRI scans worden ingepland voor in de late middag of avond!