Volledig afgescheurde hamstringpezen


Volledig afgescheurde hamstringpezen

Het komt voor dat dat een hamstringblessure zich niet beperkt tot een ‘spierscheurtje’, maar dat één of meer hamstringpezen volledig afscheuren van het zitbot. Dit kan ontstaan in een situatie wanneer er veel rek op de hamstrings komt of er met veel kracht aan de hamstrings wordt getrokken. Een voorbeeld van zo’n situatie is uitglijden en in een spagaat belanden.

 

 

Hoe kan ik deze blessure herkennen?

Ondanks dat de diagnose moeilijk te stellen is zonder het maken van een scan, is er een aantal aanwijzingen die op deze blessure kan duiden:

 

Wat is de beste behandeling voor deze blessure?

Dit zijn ernstige blessures met een lange hersteltijd en soms blijvend functieverlies. Er is echter nog weinig bekend over de behandeling (wel of niet opereren?), wat het erg moeilijk maakt om een goed advies te kunnen geven aan patiënten die voor deze keuze staan. Ook is het nu nog lastig om een goede prognose te geven, omdat er weinig bekend is over het beloop van deze blessures.
 
Om de hierboven beschreven situatie te verbeteren zijn wij gestart met onderzoek naar de behandelresultaten van de operatieve en niet-operatieve behandeling.

 

Wie kan deelnemen aan dit onderzoek?

Patiënten van 16 jaar en ouder met één of meer volledig afgescheurde hamstringpezen
 

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?

Als u zich aanmeldt voor dit onderzoek, wordt er een afspraak gemaakt bij de afdeling orthopedie/sportgeneeskunde. Hier vindt eerst een gesprek plaats met de arts en zal de arts u lichamelijk onderzoeken. Vervolgens wordt een MRI-scan gemaakt van de hamstrings.

 

Waar vindt het onderzoek plaats?

In het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

 

Wat is er anders dan bij de gebruikelijke behandeling?

Er wordt met uitzondering van het afnemen van vragenlijsten niets anders of meer gedaan dan bij patiënten met deze blessure die niet deelnemen aan het onderzoek.

 

Hoe lang duurt het onderzoek?

U zult in totaal twee jaar aan het onderzoek deelnemen. Alle onderzoeksmomenten vallen samen met reguliere controle-afspraken.

 

Contact & aanmelden

 
U kunt de onderzoeker voor deze studie mailen met het verzoek om u in te plannen voor een afspraak (Anne van der Made, a.d.vandermade@amc.uva.nl). U wordt dan zo snel mogelijk ingepland voor een afspraak bij de afdeling Orthopedie of Sportgeneeskunde in het AMC.